Donderdag gaan de twee eerste zelfrijdende auto's zonder stuur of pedalen de openbare weg op in Wageningen. 

Het is de eerste keer ter wereld dat zelfrijdende auto's zonder pedalen of stuur de openbare weg op gaan. Wel is er altijd iemand aanwezig in de auto's, die in geval van nood kan remmen met behulp van een joystick. 

Bovendien rijden de Wepods, zoals de auto's heten, op voorgeprogrammeerde routes. Het is dus niet mogelijk om de voertuigen naar een andere bestemming te laten rijden, zoals bijvoorbeeld wel mogelijk is bij de testvoertuigen van Google. De autootjes hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. 

Camera's, gps en lasers zorgen er voor dat de voertuigen op de weg blijven en niet tegen andere voertuigen en obstakels aanbotsen. In de nacht en bij slecht weer blijven de Wepods binnen. 

Video: Zelfrijdende auto's op de openbare weg

Zelfrijdende voertuigen op de openbare weg
Zelfrijdende voertuigen op de openbare weg

App

Onder voorwaarde dat de voertuigen voorlopig eerst worden getest op de universiteitscampus, heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een tijdelijke ontheffing verleend voor de voertuigen. 

Als die eerste tests positief verlopen zullen de autootjes later dit jaar worden ingezet om maximaal zes passagiers te vervoeren van de universiteitscampus naar het station Ede-Wageningen. De autootjes kunnen dan worden besteld met een app.