Wetenschappers van Harvard University hebben een nieuwe manier van 3d-printen ontwikkeld waarbij de vorm van het model verandert wanneer het in water wordt geplaatst.

De wetenschappers noemen de technologie zelf '4d-printen', omdat niet alleen de eerste vorm van het object wordt voorspeld, maar ook de manier waarop het model van vorm verandert kan worden geprogrammeerd.

De printer print objecten met een nieuw, gel-achtig materiaal gecombineerd met cellulosevezels. De manier waarop die vezels opzwellen in water is afhankelijk van de manier waarop zij worden uitgelijnd. Die eigenschap manipuleren de wetenschappers om tot in de kleinste details te bepalen hoe het object er uit zal zien wanneer het opzwelt in water. 

'4d-geprinte' bloem verandert van vorm
'4d-geprinte' bloem verandert van vorm

Met een ander type gel zouden er ook objecten gemaakt kunnen worden die niet alleen reageren op water, maar ook op andere omgevingen, zoals licht. Ook zouden er geleidende materialen in kunnen worden gestopt om elektronische apparaten te maken. 

Volgens de onderzoekers kan de nieuwe technologie in de toekomst worden gebruikt bij het repareren van menselijk weefsel, en uiteindelijk zelfs het ontwikkelen van kunstmatige organen.