Voor het eerst sinds de iPhone wordt verkocht, stokt de groei in aantal verkochte toestellen. Toch draait Apple een kwartaalwinst.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple dinsdag bekend maakt.

In het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2016, het vierde kwartaal van kalenderjaar 2015, draaide Apple een recordomzet van 75,9 miljard dollar (69,9 miljard euro).

Dat is bijna 1,5 miljard meer dan het vorige record van 74,5 miljard dollar dat in het vierde kwartaal van 2014 werd gedraaid.

Ook de winst van 18,4 miljard dollar (16,9 miljard euro) over afgelopen kwartaal is een record, 400 miljoen meer dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

​Tegenvallende iPhone-verkopen

Toch is er niet alleen maar positief nieuws voor Apple. Het aantal verkochte iPhones kwam afgelopen kwartaal neer op 74,8 miljoen.

In hetzelfde kwartaal vorig jaar verkocht Apple 74,5 miljoen iPhones. Niet eerder zag Apple het aantal verkochte iPhones in het succesvolle kerstseizoen zo gering groeien. Het verschil tussen het vierde kwartaal van 2014 en dat van 2013 was nog zo'n 23 miljoen toestellen.

Ook het aantal verkochte iPads blijft dalen. In de laatste drie maanden van 2015 verkocht Apple 16,1 miljoen iPads. Een jaar geleden waren dat er nog 21,4 miljoen in hetzelfde kwartaal.

Het bedrijf verwacht bovendien dat het aantal verkochte iPhones dit kwartaal voor het eerst zal dalen vergeleken met een jaar eerder. Dat zou de eerste daling zijn sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007.

Mac, Apple Watch en Apple Music

Het aantal verkochte Mac-computers, dat de afgelopen kwartalen in de lift zat, daalde afgelopen kwartaal. Met 5,3 miljoen verkocht Apple zo'n 200.000 minder Macs dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Muziekstreamingdienst Apple Music heeft momenteel 10 miljoen betalende gebruikers. In oktober waren dat nog 6,5 miljoen betalende gebruikers. Concurrent Spotify heeft 20 miljoen betalende leden, en biedt in tegenstelling tot Apple de mogelijkheid om eindeloos gratis te luisteren.

Van de Apple Watch en Apple TV werden volgens Apple recordaantallen verkocht, al toont het bedrijf geen specifieke verkoopcijfers van die producten.

Aantal actieve apparaten

Apple deelt met zijn nieuwe kwartaalcijfers ook voor het eerst hoeveel actieve Apple-apparaten er zijn.

Volgens Apple-ceo Tim Cook passeerde zijn bedrijf onlangs de mijlpaal van "1 miljard actieve apparaten". Daaronder schaart Apple alle apparaten die het verkoopt: iPhones, iPads, Macs, iPods, de Apple TV, Apple Watch en meer. Een apparaat is volgens Apple actief als het in de laatste 90 dagen contact heeft gehad met zijn servers.

Voor het lopende kwartaal voorspelt Apple een omzet van tussen de 50 en 53 miljard dollar, lager dan de ruim 58 miljard diet het vorig jaar in dezelfde periode draaide. Dat zou de eerste omzetdaling zijn na dertien jaar groei.

Apple heeft onder meer last van de zwakkere vraag naar iPhones in China. Ook de ongunstige dollarprijs speelt Apple parten. Apple haalt zo'n 66 procent van zijn omzet in het buitenland.