Ruimtevaartbedrijf Spacex laat een 1,6 kilometer lange Hyperloop-buis aanleggen, waarin de nieuwe extreem snelle trein getest gaat worden.

Space maakt bekend dat het eerste testcircuit in Hawthorne in Californië komt te liggen, naast het hoofdkantoor van het ruimtevaartbedrijf.

Spacex-ceo en Telsa-oprichter Elon Musk kondigde de komst van een testcircuit eerder al zelf aan, en wees toen naar Texas als locatie. De Hyperloop is een idee van Musk, maar wordt door universiteiten en bedrijven over de hele wereld uitgewerkt.

Het basisprincipe van de Hyperloop is een magneettrein die door een buis met zeer weinig lucht rijdt.

Daardoor is er nauwlijks weerstand, waardoor de trein met snelheden tot 1220 kilometer per uur kan rijden. In tegenstelling tot huidige magneettreinen is de techniek zuinig.

TU Delft

De testbuis wordt zo'n 1,6 kilometer lang, en krijgt een diameter van 1,8 meter. De buis wordt gebouwd door aannemer Aecom, die onder meer het nieuwe One World Trade Center in New York bouwde.

circuit wordt ingezet om verschillende voertuigontwerpen van de Hyperloop te testen, die bij wijze van competitie worden ontwikkeld. Onder meer een team van de TU Delft werkt aan zo'n voertuig.

Het team van de TU Delft is door naar de tweede ronde van die Hyperloop-wedstrijd, en zal zijn voertuig later dit jaar tegenover Musk demonstreren.

De bouw van het Hyperloop-testcircuit start dit voorjaar.