Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een drone ontwikkeld die zowel kan vliegen als onder water kan duiken.

De Loon Copter lijkt op een normale consumentendrone met vier rotoren. Maar als hij op het water landt, kan hij water in een speciaal compartiment laten stromen, waardoor hij zinkt en kantelt. Dan kunnen de rotoren worden gebruikt om de drone onder water voort te stuwen.

Wetenschappers van Oakland University hebben al een prototype van de drone gemaakt, die zij demonstreren in een video.

Het prototype kan tot een diepte van enkele meters zwemmen. Het is onder water niet meer mogelijk om live video te versturen, want de signalen worden tegengehouden door het water. Wel kan video onder water worden opgenomen.

Nieuwe drone vliegt, duikt en zwemt onder water
Nieuwe drone vliegt, duikt en zwemt onder water

Reddingsacties

Onderzoeker Osamah Rawasdeh verelt aan Gizmag dat nog wel wordt gekeken naar technieken om ook live-video onder water mogelijk te maken, bijvoorbeeld via boeien die het signaal kunnen doorsturen.

Rawasdeh denkt dat de drone in de toekomst mogelijk kan worden ingezet voor reddingsacties of de inspectie van bruggen, pijpleidingen en olievlekken. 

De Loon Copter is een van de tien finalisten in de Drones For Good-competitie die de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten organiseert. Begin februari wordt de winnaar van die strijd bekend.