HTC is mogelijk van plan een apart bedrijf op te richten voor de ontwikkeling van virtual reality. Directeur Cher Wang wil naar verluidt de vr-activiteiten onderbrengen in een onafhankelijke onderneming.

Update 19 januari: HTC heeft ontkend dat een apart bedrijf zal worden opgericht voor de vr-activiteiten. Deze worden binnen HTC voortgezet, aldus het bedrijf.

Taiwanese media meldden maandag op basis van bronnen in de industrie dat Wang en HTC de enige aandeelhouders in het nieuwe bedrijf zouden zijn.

Volgens de bronnen worden medewerkers van het Taiwanese HTC gevraagd of zij er wat in zien om te werken voor het bedrijf.

De smartphonemaker is al langer actief op het gebied van virtual reality. De vr-bril HTC Vive, die het bedrijf in samenwerking met Valve maakte, komt naar verwachting in april op de markt.

Wang zei op de gadgetbeurs CES al dat HTC zich vooral wil richten op wearables en vr, mede omdat de concurrentie op de smartphonemarkt erg zwaar is.

Berichten over de oprichting van het vr-bedrijf leidden tot een flinke waardestijging van HTC-aandelen. De afsplitsing kan gunstig zijn, omdat HTC daarmee aantoont dat het serieus bezig is met de techniek.

HTC zou na het vertrek van ceo Peter Chou in maart vorig jaar al met het idee van een afsplitsing hebben gespeeld. Om onbekende redenen is het er toen niet van gekomen.