Een groep wetenschappers van de University of Michigan in de Verenigde Staten werkt aan een betaalbare tablet voor blinden. 

Bestaande braille-displays maken gebruik van plastic pinnetjes die omhoog worden geduwd door motortjes. De apparaten werken doorgaans echter slechts met een enkele regel, en kosten vele duizenden euro's.

Omdat het onmogelijk blijkt om op die manier een volledig scherm te vullen met braille-pinnetjes, werken de onderzoekers aan een nieuwe manier om een volledig scherm te vullen met braille, meldt Technology Review.

Betaalbare e-reader met braillescherm voor blinden
Betaalbare e-reader met braillescherm voor blinden

Bubbeltjes

In plaats van met pinnetjes te werken, is het nieuwe scherm uitgerust met bubbeltjes die door middel van vlucht of vloeistof kunnen worden opgeblazen. Die bubbeltjes duwen op hun beurt pinnetjes omhoog, zodat er brailleschrift kan worden weergegeven. 

Omdat de nieuwe technologie niet werkt met motortjes kan het apparaat veel dunner blijven dan nu het geval is. Bovendien kan zo ook de prijs laag worden gehouden; de onderzoekers denken het uiteindelijke apparaat voor minder dan 1.000 dollar (zo'n 920 euro, exclusief btw) op de markt te kunnen brengen.