Bestuurders zelfrijdende Google-auto's moeten regelmatig ingrijpen

Hoewel de zelfrijdende auto's van Google al ruim 2 miljoen kilometer hebben afgelegd zonder grote ongelukken, moeten de technici van het bedrijf wel met enige regelmaat de controle over het stuur overnemen.

Van september 2014 tot en met november 2015 gebeurde dat 341 keer, zo blijkt uit een rapport (pdf) dat Google heeft ingediend bij het departement van motorrijtuigen in de staat Californië.

De 341 ingrepen hadden betrekking op de 424.331 mijl (683.000 kilomter) die de auto's aflegden op Californische wegen. In de meeste gevallen (272 keer) moest de bestuurder van de auto de controle overnemen omdat er iets technisch mis ging. Het ging dan bijvoorbeeld om signaalstoringen of sensoren die kapot waren gegaan.

Het aantal technische mankementen is in het afgelopen jaar sterk verminderd, blijkt uit de cijfers van Google. In het laatste kwartaal van 2015 kwam dit eens per ruim vijfduizend mijl voor, waar dat in het eerste kwartaal nog vaker dan eens per duizend mijl was.

Veiligheid

In 69 gevallen namen bestuurders de controle over om de veiligheid te waarborgen. In 13 gevallen bleek achteraf uit computersimulaties dat een ongeluk met een object of een andere auto werd voorkomen door het ingrijpen van de bestuurder. In de overige 56 gevallen stelde Google vast dat niet direct een ongeluk was voorkomen, maar dat het gedrag van de zelfrijdende auto in een andere situatie wel tot een ongeluk had kunnen leiden.

Het ging onder meer om gevallen waarin de auto een stoplicht niet goed zag of geen voorrang gaf waar dat wel had gemoeten.

In tegenstelling tot het aantal technische mankementen, is het aantal veiligheidsingrepen in het afgelopen jaar niet omlaag gegaan. Ze komen ongeveer eens per zesduizend mijl voor.

Google heeft alleen cijfers bekendgemaakt over ingrepen die volgens het bedrijf relevant zijn voor de toezichthouder. De technici van Google namen nog eens "duizenden" keren de controle van de voertuigen over zonder dat daar een directe aanleiding voor was, stelt het bedrijf.

Concurrenten

Ook verschillende andere bedrijven die zelfrijdende auto's ontwikkelen hebben cijfers ingediend bij de Californische toezichthouder. Bij auto's van Delphi vonden 405 ingrepen plaats in 16.662 mijl, en bij Nissan-auto's waren dat er 106 in 1.485 mijl.

Het is echter onduidelijk of alle fabrikanten dezelfde standaard hanteren bij het berekenen van de aantallen, dus de cijfers zijn moeilijk te vergelijken.

In totaal zijn de zelfrijdende auto's van Google inmiddels betrokken geweest bij 17 kleine ongelukken, waarbij de schuld volgens het bedrijf nooit lag bij de zelfrijdende auto. In de meeste gevallen werden de zelfrijdende auto's van achteren geraakt door een andere bestuurder, nadat het zelfrijdende voertuig remde.

Lees meer over:
Tip de redactie