Google richt een nieuwe divisie op die zich totaal zal toeleggen op de ontwikkeling van virtual reality.

De divisie komt onder leiding van Clay Bavor, die nu nog leiding geeft aan de ontwikkeling van Gmail, Google Docs, Google Drive en Cardboard, meldt Recode.

De site baseert zijn verhaal op meerdere anonieme bronnen, en Google bevestigt de wijziging. Het bedrijf wil verder niet op de zaak in gaan.

Bavor had met Cardboard al voor een deel virtual reality onder zijn verantwoordelijkheden. De kartonnen bril die met een smartphone erin virtual reality-beelden kan tonen is de grootste stap die Google tot nu toe op het vlak van vr heeft gezet.

Concurreren met Facebook

Bavor zou het afgelopen jaar ondanks zijn andere verantwoordelijkheden steeds meer tijd in Cardboard hebben gestoken. Door hem volledig op virtual reality over te plaatsen zou Google het onder meer willen opnemen tegen Facebook.

Facebook heeft als eigenaar van Oculus grote plannen met virtual reality. Oculus begon vorige week de verkoop van de consumentenversie van zijn vr-bril Rift, de eerste complete virtual reality-bril voor consumenten die niet afhankelijk is van een smartphone.

Het is niet duidelijk uit hoeveel mensen de nieuwe vr-divisie van Google zal bestaan, of hoeveel mensen er aan Cardboard werken. Facebook zegt dat er momenteel vierhonderd mensen voor Oculus werken.

Gmail, Google Docs en Google Drive komen door de nieuwe functie van Bavor onder verantwoordelijkheid van Diane Greene, voormalig ceo van softwarebedrijf VMware.