Het Britse pretpark Alton Towers Resort ontwikkelt een achtbaan waarbij de bezoekers een virtualrealitybril op zetten voor de gehele ervaring.

De achtbaan krijgt de naam Galactica mee. In de achtbaan wordt gesimuleerd dat de bezoekers de eerste klanten zijn van een ruimtetoerismebedrijf dat Galactica heet. De reis voert onder meer door onontdekte sterrenstelsels en langs verschillende planeten en wormgaten.

Dat alles gebeurt door middel van een virtualrealitybril, die de bezoeker op krijgt. Het idee is dat de achtbaan op die manier niet alleen met ogen en oren beleefd wordt, maar met het hele lichaam.

Voor dat doeleinde wordt de bezoeker wel vastgesnoerd: het risico op bewegingsziekte is al groot als iemand de bril opheeft terwijl hij stilzit, maar in een achtbaan is dat al helemaal een groot risico. Daarom kunnen bezoekers van de Galactica hun hoofd maar minimaal bewegen.

De Galactica moet in april openen voor het grote publiek. Als bezoekers weinig voelen voor de virtual reality-ervaring, dan bestaat de optie om voor een conventioneel achtbaanritje te kiezen ook, zo staat te lezen in de aankondiging van het park. Het is nog niet duidelijk van welke fabrikant de vr-bril komt.