De Apple Watch, de eerste smartwatch van de techgigant, heeft in minder dan een jaar ruim de helft van de smartwatchmarkt weten te veroveren.

Dat claimt onderzoek van Juniper Research. De Apple Watch werd afgelopen jaar in april gelanceerd en pakte al snel een groot deel van de smartwatchmarkt.

Over heel 2015 had Apple ongeveer de helft van de hele smartwatchmarkt in handen. Volgens marktonderzoeker IDC zou de totale smartwatchmarkt, exclusief fitnesstrackers, in 2015 uitkomen op 21,3 miljoen exemplaren. 

De schatting is dat de Apple Watch alleen al tijdens de feestdagen 5,5 miljoen keer over de toonbank ging. Apple zelf heeft nog geen verkoopaantallen vrijgegeven.

De concurrentie deed het minder goed. Samsung bracht in november de Samsung Gear S2 uit, maar kon ondanks een goede ontvangst nog geen potten breken op verkoopgebied.

Juniper verwacht dat dat nog wel even zal blijven. Volgens de onderzoeker is er "weinig aanleiding" om de apparaten te gebruiken. Er zou nog geen markt voor smartwatches zijn ontstaan.