Onderzoekers ontwikkelen batterij die niet ontploft bij oververhitting

Een groep onderzoekers van Stanford University heeft een lithium-ion-batterij ontwikkeld die niet explodeert bij oververhitting.

Lithium-ion-batterijen die te heet worden kunnen nu nog exploderen. Zo kwam het in 2015 bijvoorbeeld voor dat externe accu's van de Hema explodeerden. Ook ontploften er de afgelopen maanden diverse zelfbalancerende scooters ('hoverboards') omdat de batterij te heet werd. 

De wetenschappers hebben daar een oplossing voor gevonden. De accu die zij hebben ontwikkeld is omringd door een dun, elastisch laagje met puntjes van nikkel die in contact met elkaar moeten staan om de batterij te laten werken. 

Video: Onderzoekers ontwikkelen nieuwe batterij

Elastiek

Wanneer de batterij opwarmt en uitzet, zet ook het elastiek uit en daarmee de afstand tussen de geleidende puntjes. Zo wordt de batterij vanzelf uitgeschakeld. Wanneer de batterij weer is afgekoeld en het elastieken laagje weer is samengetrokken, gaat de accu weer aan. 

Er zijn al eerder accu's ontwikkeld die zichzelf uitschakelen voordat ze ontploffen. In die gevallen werd de batterij daarna echter onbruikbaar, waardoor er dus een nieuwe accu moet worden aangeschaft.

Lees meer over:
Tip de redactie