Op techbeurs CES worden allerlei nieuwe technologieën getoond die onze wereld de komende jaren moeten gaan veranderen. Maar tijdens een tocht over de beursvloer vinden we ook een heleboel apparaten die simpelweg knotsgek zijn.

Slim koken

Zo is daar de Smarter Mat: een matje dat je onder je melkpak of ketchupfles zet. Is de verpakking bijna leeg, dan is in een app te zien dat je meer moet kopen. Handig voor als je zelf niet doorhad dat je melk bijna op was. Smarter maakt ook een koelkastcamera, zodat je in de supermarkt nog eens kan kijken wat je nog in huis hebt.

Ook een pan kan slim worden: zeg hardop tegen de app van Smartypans wat je in hun slimme pan stopt, en de pan zelf berekent het gewicht en het aantal calorieën dat daarbij hoort. In de app kun je ook hele recepten opslaan en zien hoe gezond die precies zijn.

Kies je ervoor om te barbecueën, zet dan daarna de Grillbot op je rooster en laat hem lekker zijn gang gaan. De borstels van de poetsrobot doen al het werk terwijl jij zit uit te buiken.

Gadget poetst barbecue schoon
Gadget poetst barbecue schoon

Slaap

Moe geworden? Val in slaap met Sleepphones, een koptelefoon die door de fabrikant wordt omschreven als een "pyjama voor je oren". Leuk om een slaapliedje door te spelen, of om je dromen wat spannender te maken met een heavy metal-playlist.

Sleepphones

Sleepphones
Sleepphones
Foto: Sleepphones

Wakker worden met een normale wekker kan in 2016 echt niet meer. Gelukkig is daar de Sensorwake, de eerste wekker die je niet met geluid, maar met geur wakker maakt. Volgens een woordvoerder werkt het apparaat in 99 procent van de gevallen, al kan hij nog geluid gaan maken als je neus verstopt is. Het apparaat werkt met capsules die 30 dagen werken en biedt keuze uit onder meer de geur van de zee, chocolade of (enigszins verbrande) toast.

Sensorwake

Sensorwake
Sensorwake
Foto: NU.nl

Honden

Ook aan dieren wordt op CES gedacht. Op de beurs worden verschillende fitnesstrackers voor honden getoond, want wie zijn wij om alleen onze eigen stappenaantallen bij te houden? De Wonderwoof is het leukste concept, in de vorm van een strikje (zie foto bovenaan).

Om je hond bezig te houden kun je ook een heuse gameconsole voor hem kopen. Met hun pootjes kunnen honden de lampjes van de Cleverpet indrukken en met steeds ingewikkeldere puzzels spelen ze voedsel vrij. Hoef jij niet meer zelf met je hond te spelen.

Hondentablet

Hondentablet
Hondentablet
Foto: Cleverpet

Heb je geen echte hond? Koop dan Chip, het robothondje van het Hongkongse bedrijf Wowwee. Hij volgt zijn eigenaar, die dan wel een speciale armband moet dragen. En de makers beloven dat de robot zelfs een eigen persoonlijkheid kan ontwikkelen terwijl hij door je huis kuiert. En dat allemaal zonder dat je hem hoeft uit te laten.

Robothond Chip

Robothond Chip
Robothond Chip
Foto: NU.nl

Een andere bijzondere robot is de Tipron, die door je huis kan rijden en beelden kan projecteren op je muur of op de vloer. Nu moet je de Tipron nog zelf besturen, maar er wordt gewerkt aan een automatische modus. En dan maar hopen hij je niet plotseling wakker maakt met een horrorfilm die recht boven je hoofd wordt afgespeeld.

Projectorrobot Tipron

Projectorrobot Tipron
Projectorrobot Tipron
Foto: NU.nl

Concepten

Over horror gesproken: de Moveo-capsule van het bedrijf Krush zien we liever geen werkelijkheid worden. Het ronddraaiende apparaat moet bewegingen van virtual reality-games in alle richtingen kunnen simuleren.

De Moveo is gemaakt door een bedrijf dat vooral bekend staat om zijn apps om te videochatten, dus de VR-cabine is een behoorlijke stap opzij. Gelukkig werkte het exemplaar op de beursvloer niet en lijkt het onwaarschijnlijk dat dit product ooit beschikbaar wordt.

Cockpit voor VR-vliegsimulaties
Cockpit voor VR-vliegsimulaties

Minstens net zo dubieus is de Laundroid, een Japanse robotkast die automatisch je was moet kunnen vouwen. Dat zouden we natuurlijk maar al te graag zien, maar op CES toont het bedrijf een niet-werkend prototype. Gewoon een kast dus.

Wasvouwrobot Laundroid

Wasvouwrobot Laundroid
Wasvouwrobot Laundroid
Foto: NU.nl

Het bedrijf achter de Laundroid hoopt het werkende apparaat in 2017 te lanceren. In 2019 moet vervolgens een variant verschijnen met een ingebouwde wasmachine en droger. Dat lijkt een nogal rappe planning.

Bellen

Onder druk van Whatsapp en Skype zijn we de afgelopen jaren steeds minder gaan bellen, maar met de Tiptalk van Samsung moeten we dat toch eens heroverwegen. Het slimme horlogebandje stuurt trillingen via je pols naar je vinger.

Tiptalk

Tiptalk
Tiptalk

Hou hem tegen je oor, en je hoort je gesprekspartner praten, terwijl je omgeving niet kan horen wat er gezegd wordt. Een microfoon in het bandje neemt op wat jij zegt, zodat je via je vinger een gesprek kan houden. Het werkt verrassend goed, maar we blijven toch sceptisch over een toekomst waarin iedereen met een vinger in zijn oor loopt.