Het Chinese bedrijf Ehang Inc heeft een drone ontwikkeld die mensen kan vervoeren. Het is volgens het bedrijf de eerste passagiersdrone ter wereld.

De drone werd getoond op gadgetbeurs CES, die deze week plaatsvindt in Las Vegas.

De Ehang 184 ziet er ongeveer uit als andere drones, met vier propellers die het voertuig laten vliegen. Anders dan andere onbemande vliegende voertuigen beschikt de Ehang 184 over een cabine waar een persoon in kan zitten.

De drone is in staat om tot 100 kilogram aan gewicht te tillen en kan 23 minuten lang vliegen op zeeniveau, aldus de fabrikant. Het voertuig zou in twee uur compleet kunnen worden opgeladen. 

Video: Eerste passagiersdrone ter wereld

Leeslampje

Naast plaats voor een passagier is er ook ruimte voor een klein voorwerp zoals een rugzak. De drone beschikt daarnaast over airconditioning en een leeslampje. Wanneer de propellers zijn opgevouwen past de drone op een enkele parkeerplaats. 

Nadat de inzittende een route heeft uitgestippeld, hoeft zij of hij alleen het commando te geven om op te stijgen of te landen via een klik op een tablet. De drone is in staat om 300 tot 500 meter van de grond te vliegen op een maximale hoogte van 3,5 kilometer boven zeeniveau. Het apparaat heeft een maximale snelheid van 100 kilometer per uur.

Regels

De drone moet uiteindelijk op de markt verschijnen voor een prijs van tussen de 200.000 en 300.000 dollar (omgerekend tussen de 185.000 en 275.000 euro, exclusief belasting).

De vraag is wel of het voertuig ook wordt goedgekeurd door de desbetreffende autoriteiten. De meeste landen hebben nog geen duidelijke regels over het gebruik van drones, laat staan drones die passagiers vervoeren.