Virtual reality-bril Oculus Rift kost 699 euro en wordt vanaf maart geleverd.

De bril is op de site van Oculus vooruit te bestellen. Bij de bril worden ook een losstaande positiesensor, Xbox One-controller, afstandsbediening en twee games geleverd.

Bovenop het bedrag van 699 euro komen nog zo'n 40 euro verzendkosten. In de VS kost de bril 599 dollar, omgerekend 557 euro. Volgens Oculus-oprichter Palmer Luckey maakt het bedrijf tegen de huidige prijs geen winst op de vr-bril. "High-end VR is duur, maar de Rift is obsceen goedkoop voor wat het is, aldus Luckey op Twitter.

De consumentenversie van de Oculus Rift heeft net als de meest recente versies voor ontwikkelaars een resolutie van 2160 x 1200 pixels, 1080 x 1200 pixels per oog. Beelden worden met een frequentie van 90 Hz ververst, wat vloeiend beeld op moet leveren.

Ook heeft de bril een ingebouwde koptelefoon en sterk verbeterde positiebelaging ten opzichte van de ontwikkelaarsversies die aan de consumentenversie van de Oculus Rift vooraf gingen.

Hoge systeemeisen

De bril werkt enkel in combinatie met een redelijk krachtige Windows-pc. Oculus maakte de systeemeisen van de benodigde pc in 2015 al al bekend.

Gebruikers hebben een pc met minstens een Nvidia GTX 970- of AMD 290-videokaart nodig om de Oculus Rift te kunnen gebruiken. Ook is minimaal een Intel Core i5-processor nodig en 8 GB werkgeheugen. De Oculus Rift werkt alleen met Windows 7 of hoger, en heeft de vr-bril twee usb-poorten nodig. Volgens Luckey is een bundel van een geschikte pc en een Rift samen beschikbaar vanaf 1499 dollar. 

De Oculus Rift is sinds 2012 al beschikbaar voor ontwikkelaars. Na vijf ontwikkelaarsversies vindt Oculus zijn vr-bril voor het eerst geschikt voor verkoop aan consumenten.

De bril startte als Kickstarter-project, toen kostte de bril nog 275 dollar. Mensen die het bedrijf in 2012 op Kickstarter steunden, krijgen de consumentenversie gratis. Inmiddels is Oculus door Facebook overgenomen.