HTC heeft zijn VR-bril Vive verbeterd. Het apparaat krijgt onder meer een camera aan de voorkant en een beter scherm.

Het apparaat krijgt nu de naam Vive Pre, zo maakte HTC dinsdag bekend op technologiebeurs CES in Las Vegas.

Eigenlijk zou de Vive nog in 2015 verschijnen, maar dat werd uitgesteld tot april 2016, naar nu blijkt omdat nog aan een nieuwe versie werd gewerkt. De VR-bril van HTC werkt met sensoren die in de hoeken van een kamer hangen. Zo begeeft de drager zich niet alleen in een virtuele realiteit, maar is het ook mogelijk om daarin rond te lopen.

Volgens HTC is de nieuwe versie van de Vive comfortabeler, onder meer door verwisselbare schuimelementen die tegen het gezicht en de neus aan drukken. Ook met een bril op moet het mogelijk zijn om de Vive Pre comfortabel te gebruiken.

Schermen

De schermen in de bril zijn helderder en zijn op andere manieren verbeterd, waardoor beelden volgens HTC realistischer overkomen.

Een camera aan de voorkant van de Vive Pre maakt het mogelijk om tijdens het dragen van de bril nog rond te lopen. Ook in games en andere VR-applicaties kan de camera zorgen voor elementen van de echte wereld in de virtuele realiteit, aldus HTC.

De controllers van de Vive, die in beide handen worden gehouden, zijn volgens HTC ergonomischer gemaakt. Ze bevatten nu een trilfunctie die feedback kan leveren tijdens het gamen. Volgens HTC gaan de controllers, die worden opgeladen via een micro-usb-poort, zo'n vier uur meer op één lading.

"Vandaag staan we aan de rand van een nieuw tijdperk", zegt HTC-directeur Cher Wang. "Vive creëert een wereld waar de menselijke verbeeldingskracht de enige beperking is."

Valve

HTC ontwikkelt de Vive samen met Valve, bekend van het pc-gameplatform Steam. De bril zal gebruikmaken van SteamVR, een platform voor VR-games. Op CES zullen vijftien bedrijven hun applicatie voor de Vive tonen.

Het is nog altijd onduidelijk hoe duur de Vive Pre precies zal zijn als hij in april in de winkel komt te liggen.

Volg al het nieuws over CES in ons dossier