Samsung blijft dit jaar op televisiegebied inzetten op quantum dot-schermen. De SUHD-lijn van het bedrijf wordt uitgebreid.

Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf dinsdag bekendgemaakt op de technologiebeurs CES in Las Vegas.

Samsung toonde daar verschillende nieuwe gebogen ultra hd-modellen die onder meer kleinere schermranden, dunnere schermen en een hogere helderheid bieden.

Daardoor worden de SUHD-toestellen ook allemaal geschikt om HDR-beelden te vertonen. Bij zulke video's ligt het contrast zeer hoog en is het mogelijk om lichte beelden, zoals een zon, zeer helder weer te geven.

Software

De nieuwe Samsung-tv's krijgen ook verbeterde software, die het onder meer mogelijk maakt om vanuit één plek te zoeken binnen live-televisie, streamingdiensten en games. Samsung werkt samen met Sony om binnen zijn Tizen-besturingssysteem toegang te bieden tot de gamestreamingdienst Playstation Now op de allernieuwste televisies.

Samsung wil van zijn televisies ook een hub voor de 'smart home' maken. Vanaf de televisie moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om slimme lampen te dimmen of om de temperatuur in huis aan te passen.

Hoewel ultra hd-films tot nu toe vooral via streamingdiensten als Netflix werden aangeboden, zegt Samsung ook te geloven in het gebruik van Blu-ray-schijfjes om films in de zeer hoge resolutie af te spelen. Het bedrijf lanceert daarom een speciale blu-ray-speler voor ultra hd-beelden.

Goedkoper

Tonnie van Schijndel, marketingmanager van de tv-afdeling van Samsung Nederland, zegt dat het bedrijf dit jaar goedkopere ultra hd-televisies zal gaan aanbieden. Functies die in de afgelopen jaren op de allernieuwste tv's werden geïntroduceerd, worden nu beschikbaar op toestellen van minder dan 1.000 euro. "Daarmee zal UHD meer de standaard gaan worden."

Van Schijndel denkt dat veel mensen in de komende jaren hun full hd-televisie zullen vervangen door een ultra hd-model, waardoor de markt zal aantrekken. De piek in de Nederlandse tv-verkoop kwam eerder in 2010, toen juist veel mensen voor het eerst een full hd-flatscreen kochten.

Samsung zet in tegenstelling tot zijn grote concurrent LG niet in op oled-televisies. Met quantum dot-schermen kan hetzelfde beeldresultaat worden behaald, zegt Van Schijndel. Bovendien zijn oled-schermen een stuk duurder om te produceren.

LG toonde dinsdag op CES enkele nieuwe oled-televisies, die volgens het bedrijf juist betere zwartwaarden en een groter kleurbereik bieden dan lcd-toestellen van concurrenten.

Lees alles over CES in ons dossier