Besturingssysteem Windows 10 groeit veel sneller dan zijn voorgangers Windows 7 & Windows 8. Ook levert Windows 10 de Windows Store veel meer omzet op dan Windows 8 dat deed.

Windows 10 is nu op meer dan 200 miljoen apparaten actief, zo'n vijf maanden na de release. Dat is 140 procent sneller dan Windows 7 op dit punt van zijn levenscyclus en liefst 400 procent sneller dan Windows 8.

Van de 200 miljoen actieve apparaten zijn er zo'n 22 miljoen die voor de rekening komen van bedrijven of eductatieve initiatieven, meldde het bedrijf maandag in gepubliceerde cijfers waar ArsTechnica over schrijft.

Upgrade

Traditioneel gezien was de meest voorkomende manier waarop consumenten aan nieuwe versies van Windows kwamen, het kopen van een nieuw apparaat waarop een nieuwere versie stond geïnstalleerd.

Dat is bij Windows 10 niet zo: gebruikers van Windows 7 en Windows 8 kregen de nieuwe versie als gratis upgrade aangeboden. Dat gaat later dit jaar waarschijnlijk nog meer nieuwe installaties opleveren, want dan wordt Windows 10 een aanbevolen update in plaats van een optionele.

Windows Store

Windows 10-gebruikers geven ook meer geld uit in de Windows Store, de plek waar apps voor Windows 10 gekocht kunnen worden. In december genereerde elk Windows 10-apparaat 4,5 keer zoveel omzet als elk Windows 8-apparaat deed.