De 15-jarige Amerikaanse jongen Shahir Rahman heeft zijn analoge magnetron 'smart' gemaakt. Het apparaat herkent welk eten er moet worden opgewarmd en bepaalt zelf op welke manier dat moet.

De website Reviewed schrijft zondag dat Shahir met zijn uitvinding wilde voorkomen dat de thee voor zijn vader in de magnetron zou overkoken.

Rahman heeft zijn magnetron uit elkaar gehaald en geleerd hoe eten en drinken wordt opgewarmd. Ook bekeek hij de structuur en taaiheid van eten.

De jongen heeft met een hittepistool gerechten gemeten, om de ideale temperatuur voor verwarming te vinden. Met een sensor kan de magnetron nu zien wat voor eten of drinken er wordt geplaatst.

Met een aantal ingewikkelde algoritmen berekent de magnetron hoelang en op welke temperatuur het eten moet worden opgewarmd. Via een app kan de gebruiker onder meer zien wanneer het eten klaar is.

Rahman heeft samengewerkt met zijn vader en een team van diens collega’s bij chipmaker Intel. Hij wil de smart magnetron nog verder uitbreiden.

Rahman wil kijken of het mogelijk is om brand in de magnetron te voorkomen en het apparaat eten te laten herkennen waarvoor hij nog geen ideale temperatuur heeft ingesteld.