LG heeft voor het eerst een consumententelevisie gepresenteerd met een 8K-resolutie.

De tv, die een schermdoorsnee van maar liefst 98 inch (2,49 meter) heeft, wordt komende week getoond op de technologiebeurs CES in Las Vegas.

Het model biedt net als verschillende nieuwe 4K-televisies van LG ondersteuning voor HDR-beelden, waarbij het contrast zeer hoog is. Ook belooft LG dat zijn nieuwe lcd-tv's nauwkeurigere kleurweergave bieden en dat tv-kijkers minder last zullen hebben van weerspiegelingen op het beeld.

In de afgelopen jaren heeft LG veel ingezet op het aanbieden van tv's die gebruikmaken van oled-schermen. Maar het bedrijf zegt ook te blijven inzetten op lcd-schermen, die doorgaans goedkoper zijn. De ultra hd-modellen die zondag zijn aangekondigd hebben formaten van tussen de 65 en 86 inch.

Resolutie

Hoewel LG dus ook een 8K-televisie voor consumenten maakt, lijkt het onwaarschijnlijk dat deze hogere schermresolutie (van 7680 bij 4320 pixels, vier keer zo veel als ultra hd) snel populair zal worden.

Veel films en tv-series worden nog steeds maximaal in full hd-kwaliteit aangeboden, al groeit het aanbod van 4K-video's gestaag. In 8K-kwaliteit is nog nauwelijks beeldmateriaal beschikbaar.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe LG-tv's precies op de markt zullen verschijnen, en wat de prijzen zijn.