De Amerikaanse marine is gestopt met het verder ontwikkelen van robots voor het dragen van uitrusting in gevechtssituaties. Het nieuwste model van het apparaat maakt te veel herrie.

Dat meldt de website Military.com. De robot, die lijkt op een metalen versie van een ezel, heeft zeker 32 miljoen dollar (29 miljoen euro) gekost.

Het project is stilgelegd, omdat de motor van de robotezel het geluid van een grasmaaier maakte. Daardoor zou het voor de vijand te makkelijk zijn om de militairen op te sporen.

Behalve de herrie stuitten de onderzoekers ook op andere problemen. Zo was het moeilijk om de ezel te repareren en is het lastig om de ezel in te zetten bij patrouilles.

Bekijk beelden van de robotezel:

Beelden van de robotezel van de Amerikaanse marine
Beelden van de robotezel van de Amerikaanse marine

Samenwerking Google

Het apparaat werd in 2,5 jaar tijd ontwikkeld door de onderzoekstak DARPA van het ministerie van Defensie in samenwerking met Boston Dynamics, een dochterbedrijf van Google.

De robotezel zou meer dan 180 kilo moeten dragen en meelopen met militairen over ruig terrein. De bediening zou gaan via stemcommando’s en handgebaren.

In 2013 werd nog 10 miljoen dollar geïnvesteerd om de motor van de ezel stiller te maken en het apparaat beter bestand te maken tegen kogels.

Robothond

Met het geld werd uiteindelijk een nieuwe robot gemaakt die kleiner en stiller was. De robot, even groot als een forse hond, was te klein en niet geavanceerd genoeg voor militaire operaties.

Zowel de robotezel als de robothond zijn door de marine in de koelkast gezet. Pas als er nieuwe contracten zijn, wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden.