Fabrikant Lenovo heeft de Thinkpad X1-tablet aangekondigd, waar meerdere extra modules op aangesloten kunnen worden.

Dat maakte het bedrijf bekend op technologiebeurs CES. Het Windows-apparaat heeft een schermgrootte van 12 inch en resolutie van 2160 bij 1440 pixels.

Gebruikers kunnen extra modules voor de nieuwe tablet kopen, die aan de bovenkant worden bevestigd. Zo is het met een batterijmodule mogelijk om gebruiksduur te verlengen.

Lenovo gaat ook een kleine projector als extra module verkopen. Daarnaast wordt er een cameramodule met een 3D-camera aangeboden. 

De tablet wordt geleverd met verschillende Intel Core M-processoren, maximaal 16 GB werkgeheugen en maximaal 1 TB opslagruimte. 

Laptops

Behalve de X1 Tablet gaat Lenovo ook nieuwe ThinkPad X1-laptops verkopen. De Thinkpad X1 Yoga heeft een toetsenbord dat volledig naar achteren kan worden gebogen, zodat de laptop ook als tablet gebruikt kan worden. 

Gebruikers kunnen extra betalen voor een OLED-scherm in de laptop. Daarnaast zal het apparaat met een stylus worden verkocht die doorgeeft hoe hard er op het scherm wordt gedrukt. De pen is vergelijkbaar met die bij de Microsoft Surface en iPad Pro.

De X1 Carbon is op zijn beurt een 14-inch ultrabook die vooral dunner en sneller is dan zijn voorganger. Tot slot wordt er ook een nieuwe Thinkcentre verkocht - een monitor met ingebouwde pc.

Prijzen

Lenovo gaat de Thinkpad X1 Tablet vanaf februari verkopen voor 899 dollar (omgerekend 820 euro). De X1 Yoga zal vanaf januari voor 1449  worden aangeboden (1322 euro), terwijl de X1 Carbon 1299 dollar (1185 euro) moet kosten. Exacte Nederlandse releasedatums en prijzen zijn nog niet bekend.