Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor het gebruik van zogenoemde hoverboards. Aanleiding is het brandgevaar van de tweewielers.

Dat meldt het Amerikaanse dagblad USA TodayMet de waarschuwing is het transport binnen en naar de VS aan banden gelegd.

De zelfbalancerende scooters kunnen krachtige batterijen bevatten die spontaan kunnen oververhitten en in brand vliegen.

Aziatische fabrikanten plakken soms stickers met valse batterij-informatie op de hoverboards, om problemen bij de export te voorkomen. Zo kan het zijn dat de apparaten sterkere batterijen hebben dan toegestaan.

De Amerikaanse douane heeft al 164 hoverboards in beslag genomen vanwege slechte batterijen of onjuiste batterij-informatie.

Branden

De Amerikaanse veiligheidscommissie CPSC doet onderzoek naar zeker elf branden die mogelijk zijn ontstaan door hoverboards.

De grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben het meenemen van de hoverboards op vluchten verboden. Andere maatschappijen staan ze alleen in de handbagage toe.

Internetwinkel Amazon heeft de makers van de hoverboards om bewijs gevraagd waaruit blijkt dat de apparaten veilig zijn. Amazon en winkelketen Target hebben de verkoop deels stilgelegd.

Het CPSC raadt mensen aan altijd aanwezig te zijn als een hoverboard wordt opgeladen. Tijdens het opladen is de kans op brand het grootst. De commissie raadt mensen af opgeladen hoverboards verpakt onder de kerstboom te leggen.