Oprichter Palmer Luckey van Oculus VR heeft in een tweet uitgehaald naar goedkope varianten van virtual reality. Google Cardboard is volgens Luckey "troebel water", terwijl de Oculus Rift "een goede wijn" is.

Luckey reageerde daarmee op de vraag of de virtualrealitybril Oculus Rift het kan opnemen tegen goedkopere alternatieven die al op de markt zijn.

De prijs voor de consumentenversie van de Oculus Rift is nog niet bekend, maar vermoedelijk kost het apparaat honderden dollars. Google Cardboard, die gebruikmaakt van een smartphone, is voor 20 dollar verkrijgbaar.

Volgens Luckey gaat het om een hele andere ervaring van virtual reality. De hoge prijs is daarvoor gerechtvaardigd, stelt Luckey, omdat er veel nieuwe technieken zijn toegepast in de bril.

Duizend dollar

Een bedrijf dat afhankelijk is van de verkoop van de hardware, zal de bril voor meer dan duizend dollar moeten verkopen, zei Luckey.

"Een herinnering aan wat ik eerder al heb gezegd: VR zal iets zijn dat iedereen wil, voordat het iets wordt dat iedereen kan betalen", aldus Luckey.

De ontwikkelaarsversie van de Rift werd voor 350 dollar verkocht, maar die prijs is niet vergelijkbaar met de consumentenbril. Volgens Luckey werd de bril met verlies verkocht en zaten er veel onderdelen in die niet makkelijk te verkrijgen zijn.