Het van oorsprong Roemeense ruimtevaartbedrijf Arca heeft een werkend – en daadwerkelijk vliegend – hoverboard ontwikkeld. Het Arcaboard zweeft boven de grond en heeft, niet zoals de hoverboards die momenteel op de markt zijn, geen wielen.

Dat is althans de strekking van een tweetal filmpjes dat Arca donderdag publiceerde. Arca werd in 1999 in Roemenië opgericht en richt zich op het ontwikkelen van stratosferische raketten en ballonnen. Het bedrijf voert vluchten uit voor onder meer het Europese Ruimtevaartsagentschap (ESA).

Drone

Het hoverboard is in feite een soort drone met 36 propellers waarop gestaan kan worden. De vlieghoogte is maximaal 30 centimeter boven de grond en dat kan het apparaat 5 tot 6 minuten achter elkaar volhouden. De maximale snelheid ligt op zo'n 20 kilometer per uur.

Daarna kost het 6 uur met de meegeleverde oplader voor er weer gevlogen kan worden, maar er is ook een speciale oplader te koop waarmee die tijd teruggebracht wordt naar 35 minuten. 

De zweefplank kan op twee manieren aangestuurd worden: met stabilisator of zonder. De modus met stabilisator maakt gebruik van een app om te sturen en lijkt daarmee het meest op een drone. Zonder stabilisator moet de gebruiker richting aangeven door het zwaartepunt op het hoverboard te verplaatsen, ongeveer zoals dat gaat op de hoverboards met wielen.

Toekomst

Arca-oprichter Dimitru Popescu noemt zijn hoverboard niets minder dan een revolutie op het gebied van menselijk voortbewegen. "We maken bij Arca niet alleen geweldige technologie, nee, we bouwen actief aan de toekomst."

De zweefplank wordt in eerste instantie vooral als recreationeel 'voertuig' in de markt gezet. Dat komt voornamelijk door de korte vliegtijd. "Het is net als surfen. Hoe lang duurt een golf? Hoe lang duurt 't voordat je een piste afgeskied bent?", zegt Popescu tegen de Las Cures Sun-News. "Het is een adrenalinestoot."

De Arcaboard is wel prijzig: voor 19.900 dollar (ruim 18.100 euro) is het apparaat te bestellen. Arca schat dat de hoverboards in april 2016 verscheept worden.

Bekijk hier hoe het Arcaboard in de praktijk werkt:

ArcaBoard - Always Dreaming
ArcaBoard - Always Dreaming