Google gaat samenwerken met Ford om zijn technologieën voor zelfrijdende auto's ook daadwerkelijk op de markt te brengen.

Dat stellen althans anonieme bronnen tegenover zowel Automotive News als Yahoo Autos.

Google werkt al lange tijd aan de technologie die een auto zelfrijdend kan maken, maar heeft gezegd dat het zijn auto's niet zelf wil produceren. Daarvoor wil de internetgigant samenwerken met bestaande autofabrikanten.

Volgens Yahoo Autos richten Google en Ford een gezamenlijke onderneming op om zelfrijdende auto's te maken. Dat zou al begin januari op de technologiebeurs CES worden aangekondigd.

Verantwoordelijkheid

De joint venture zou juridisch losstaan van Ford, zodat de autofabrikant niet in zijn geheel verantwoordelijk kan worden gehouden als er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt met een zelfrijdende auto. 

Google heeft eerder al gezegd de verantwoordelijkheid te zullen nemen als een van zijn auto's een ongeluk veroorzaakt. Ook Volvo en Mercedes-Benz deden deze belofte. Volgens de bedrijven kunnen zelfrijdende auto's juist zorgen voor verbeterde verkeersveiligheid, omdat en slimme computer beter op het verkeer kan letten dan een mens.

De samenwerking tussen Ford en Google zou niet exclusief zijn. Google kan dus ook met andere autofabrikanten gaan samenwerken.

Volgens een recent bericht van Bloomberg is Google van plan om de autotak onder te brengen in een apart bedrijf, onder het nieuwe moederbedrijf Alphabet. Aan het hoofd van de afdeling staat John Krafcik, die veertien jaar lang bij Ford werkte.