Hoewel er nog geen mens op Mars is geweest, wordt het binnenkort toch mogelijk een wandeling op de planeet te maken. Ruimtevaartorganisatie NASA werkt namelijk aan een virtual reality-app.

NASA werkt samen met technische universiteit MIT en mediabedrijf Fusion aan de zogenoemde Mars 2030 Experience, meldt het Amerikaanse tijdschrift Fortune maandag.

NASA is van plan pas rond 2030 mensen naar Mars te sturen. Omdat er zoveel over de planeet bekend is, wordt het vanaf maart volgend jaar mogelijk om met VR-bril er een kijkje te nemen.

Met de experience kunnen mensen een wandeling maken op Mars of een marsrover besturen. Het speelgebied beslaat een aantal vierkante kilometer en spelers krijgen onderzoeksmissies.

Nieuwe generatie

Jason Crusan van NASA zegt dat de Virtual Reality-ervaring vooral is bedoeld voor het inspireren en opleiden van "een nieuwe generatie ruimteverkenners en wetenschappers".

NASA gebruikte virtual reality-technologie al voor het trainen van astronauten en het nabootsen van ruimtevaartuigen. Ook wil de organisatie de Microsoft Hololens gebruiken voor onderzoek.

De Mars 2030 Experience zal voor het eerst te zien zijn in maart op de conferentie Southwest in Texas. De app komt gratis beschikbaar voor onder meer Google Cardboard, Oculus Rift en de Samsung Gear VR.