Delta Air Lines verbiedt zijn passagiers vanaf vrijdag hoverboards mee te nemen, omdat het populaire transportmiddel brandgevaarlijk is.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij stelde donderdag, na eigen onderzoek, dat de informatiestickers over de batterijen van het apparaat vaak niet stroken met de praktijk.

De zogeheten lithium-ion batterijen mogen maximaal 160 wattuur aan energie opwekken. Delta trof in zijn onderzoek echter regelmatig krachtiger batterijen aan, waarna tot een verbod werd besloten.

"Deze batterijen kunnen spontaan oververhitten en daarmee een brand veroorzaken", aldus de partner van Air France-KLM. De maatschappij stelt daarbij dat het niet vaak voorkomt, maar neemt het zeker voor het onzekere.

Ook American en United, samen met Delta de grote drie van Amerika, laten geen hoverboards meer toe in hun toestellen. Hetzelfde geldt voor enkele kleinere Amerikaanse en Canadese maatschappijen.

De hoverboard, een zelfbalancerende scooter, worden aangedreven door een elektromotor en kunnen tot twintig kilometer per uur. In Nederland en Engeland is het niet toegestaan om ermee op de stoep of de weg te rijden, vanwege verkeersveiligheid.

Brandgevaar

Behalve over de verkeersveiligheid is er ook al langer discussie over brandgevaar.

Volgens de Londense brandweer hebben de apparaten zeker drie branden veroorzaakt in woningen, omdat ze tijdens het opladen ontvlamden. In zeven Amerikaanse staten is ook brand veroorzaakt door hoverboards.

Bij British Airways is het ook niet meer toegestaan om de hoverboards in de hand- of ruimbagage mee te nemen. Nationale en internationale luchtvaartautoriteiten doen onderzoek naar de gevaren.

Handbagage

Luchtvaartmaatschappijen worden door de internationale luchtvaartautoriteit ICAO geadviseerd hoverboards alleen toe te laten in de handbagage, omdat stewards getraind zijn op het bestrijden van brand. In het ruim kan een brand meer schade aanrichten.

De hoverboards worden vaak in Aziatische landen gemaakt, waar andere regels gelden dan in het Westen. Mogelijk wordt, om kosten te besparen, informatie over de batterij achtergehouden.