De overheid gaat 8 miljoen euro extra investeren in SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs.

SURF biedt onder meer supercomputers aan die kunnen worden gebruikt voor onderzoek door universiteiten.

Minister Kamp (Economische Zaken) liet eerder weten dat hij geen extra geld wilde steken in het instituut. Hij zei dat eventueel extra geld uit de privésector moest komen, maar tijdens een debat over de begroting van zijn ministerie stemde de Tweede Kamer dinsdag alsnog voor de investering in SURF.

Het amendement werd ingediend PvdA-Kamerlid Mei-Li Vos en haar D66-collega Kees Verhoeven. "Nederland is van oudsher sterk in infrastructuur, waar we veel baat bij hebben, vaak zonder dat we aanvankelijk konden bedenken hoe precies", zegt Vos dinsdag. "We zorgen weer voor de toekomst met deze investering."

De supercomputers van SURF worden onder meer gebruikt voor onderzoek naar ziektes en het klimaat, waar extreem veel rekenkracht voor nodig is. 

Encryptie

De Tweede Kamer stemde daarnaast in met een investering van een half miljoen euro in encryptieprojecten. De Kamer zegt hiermee de versleuteling van data te willen helpen versterken, in plaats van die tegen te werken. 

Het betreft een amendement op een eerder voorstel. Eerder zou er een half miljoen worden gestoken in een specifiek encryptieproject, namelijk OpenSSL.