Google heeft een patent aangevraagd op een techniek waarmee bloed kan worden afgenomen zonder naald te gebruiken, bijvoorbeeld voor een bloedsuikermeter.

De patentaanvraag, die vorig jaar werd ingediend, is deze week gepubliceerd.

De methode werkt aan de hand van gas, dat in een minuscule ruimte vlak tegen de huid wordt geblazen.

Daardoor zou een zeer kleine opening in de huid komen. Door het vacuüm dat ontstaat nadat het gas de opening heeft gemaakt, zou een druppel bloed naar binnen worden gezogen.

Volgens het patent zou de techniek gebruikt kunnen worden voor glucosemeters. Zulke apparaten worden door onder meer diabatici gebruikt om hun suikerspiegel te meten en werken met een klein naaldje waarmee in de vinger wordt geprikt.

Ook toont het patent dat de techniek in een smartwatch kan worden gebouwd. Zo zou een toekomstig horloge meer kunnen zeggen over de gezondheid van de gebruiker. Momenteel bevatten smartwatches vooral hartslagmeters.

Google werkt al langer aan slimme lenzen, die op termijn ook de bloedsuikerspiegel moeten kunnen meten. Toen Google eerder dit jaar onderdeel werd van het nieuwe moederbedrijf Alphabet, kondigde het al aan meer op medisch gebied te willen doen.