Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een kleine draadloze temperatuursensor ontwikkeld die zijn energie uit radiogolven van draadloze netwerken haalt.

De sensor, met een omvang van 2 vierkante millimeter, hoeft daardoor nooit te worden opgeladen, aldus de onderzoekers. Het apparaatje weegt 1,6 milligram. 

Het apparaatje werkt samen met een speciale router, die gericht radiogolven naar de sensoren stuurt voor energie. De antenne in de sensor slaat die energie vervolgens op. Als er genoeg energie is, gaat de sensor aan, wordt de temperatuur gemeten en wordt er een signaal naar de router gestuurd.

De sensor heeft momenteel nog niet zo'n groot bereik (2,5 centimeter). Maar wetenschappers verwachten dat de sensor uiteindelijk een afstand van vijf meter kan overbruggen.

Slimme gebouwen

Volgens onderzoeker Hao Gao, die op 7 december promoveert op zijn proefschrift over de sensor, is de sensor handig bij het ontwikkelen van 'slimme gebouwen'. 

Als de sensoren batterijen nodig zouden hebben zouden er in een gebouw vol sensoren elke dag batterijen vervangen moeten worden. Doordat de sensor draadloos is, kan hij bovendien worden verstopt achter bijvoorbeeld een verflaag. 

20 cent

Hoewel deze sensor alleen de temperatuur meet, kan dezelfde technologie worden gebruikt om andere dingen te meten, zoals beweging, licht en vochtigheid. Bij massaproductie zullen de sensoren naar verwachting zo'n 20 cent per stuk gaan kosten.