Er komt in Nederland voorlopig nog geen verbod op mediaboxen die films streamen uit illegale bron. Eerst moet worden bepaald of het bekijken van zulke streams ook illegaal is.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten in een zaak tussen Stichting Brein en het bedrijf Moviestreamer, dat de mediaboxen verkoopt.

Met de apparaten zijn ook nieuwe films gratis te bekijken, zonder dat filmmakers hiervoor een vergoeding ontvangen. Er worden echter geen films opgeslagen op de mediabox. Ze kunnen enkel worden gestreamd.

In een andere rechtszaak van Stichting Brein zijn aan het Europees Hof vragen gesteld over de legaliteit van zulke streams uit illegale bron. Er bestaat in Nederland wel een downloadverbod, maar het is nog onduidelijk of streams, waarbij geen gegevens permanent worden opgeslagen, hier ook onder vallen.

Totdat hier uitsluitsel over is, blijft de verkoop van de mediaboxen toegestaan, oordeelt de rechter nu. Stichting Brein, dat de belangen van auteursrechtenhouders vertegenwoordigt, zegt tegen het vonnis in beroep te gaan. 

Volgens de organisatie is het faciliteren van de filmstreams "zeer schadelijk" en is het bekijken van films uit illegale bron "hoe dan ook onrechtmatig". Daarom moet de verkoop van mediaboxen nu al worden verboden, vindt Brein.