De markt voor wearables, zoals fitnesstrackers en smartwatches, is in het derde kwartaal bijna verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Fitbit blijft martleider in de sterk groeiende markt. 

Dat blijkt uit cijfers van marktanalist IDC. In totaal werden in het derde kwartaal van 2015 21 miljoen wearbles verscheept; een stijging van 197,6 procent ten opzichte van de 7,1 miljoen stuks die er een jaar eerder werden verscheept. 

"De vroege stadia van de wearablemarkt hebben geleid tot een strakke concurrentie tussen de toonaangevende leveranciers. Chinese leveranciers hebben het momentum gepakt om marktaandeel te grijpen", aldus Ramon Llamas, onderzoeksmanager bij IDC. 

Verscheept aantal wearables

Fitbit verscheepte 4,7 miljoen fitnesstrackers, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf blijft daarmee de grootste fabrikant van wearables.

Apple, staat op de tweede plaats met 3,9 miljoen apparaten in het derde kwartaal. De Apple Watch werd in april dit jaar op de markt gebracht. 

De Chinese fabrikant Xiaomi maakt de top 3 af met 3,7 miljoen verscheepte apparaten. Garmin en het Chinese BBK staan respectievelijk op de vierde en vijfde plaats, waardoor Samsung net buiten de top 5 wordt gehouden.