De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit richten in samenwerking met het Centrum Wiskunde & Informatica een instituut op waar onderzoek zal worden gedaan naar software voor kwantumcomputers.

Qusoft moet gaan gelden als software-tegenhanger van Qutech, het instituut in Delft waar wordt gewerkt aan de hardware voor een kwantumcomputer.

Qusoft wordt donderdag officieel geopend en komt onder leiding te staan van professor Harry Buhrman, die al lange tijd onderzoek doet naar de algoritmes die kwantumcomputers zouden kunnen gebruiken.

Een kwantumcomputer werkt niet met 'normale' bits, maar met zogenoemde qubits. Die zijn bijzonder, omdat ze niet alleen een waarde van 0 of 1 kunnen hebben, maar ook in een 'superpositie' kunnen komen waarbij de qubit beide waardes heeft.

Dat levert nieuwe mogelijkheden voor software op, en betekent bijvoorbeeld dat kwantumcomputers in theorie heel goed zullen zijn in het kraken van bestaande versleutelingsmethodes.

Nuttig

Buhrman zegt tegen Tweakers dat er meer aandacht moet worden besteed aan kwantumsoftware, zodat kwantumcomputers ook daadwerkelijk nuttig zijn als wetenschappers ze aan de praat krijgen. Momenteel hebben de beste kwantumcomputers ongeveer 8 qubits.

"Binnen een aantal jaar zullen we rond de vijftig qubits zitten. Dat betekent dat het 2^50 stappen kost om zo’n systeem te simuleren en potentieel kun je 2^50 kleine berekeningen tegelijkertijd doen", zegt Buhrman. 

"Dan zit je al bij het punt waarbij een gewone computer al voorbijgestreefd wordt en bij honderd qubits kan een normale computer dat niet meer, want dan kost het een gewone computer 2^100 stappen en dat is zo astronomisch groot dat dat niet in de komende eeuw gaat lukken."

In eerste instantie werken er vijftien mensen bij Qusoft, maar dat moeten er binnen vijf jaar rond de veertig zijn.