In Amerika wordt gewerkt aan een digitale luchtverkeersleider, die voorkomt dat piloten tegen drones aanbotsen.

Dat meldt The Guardian

De digitale luchtverkeersleider wordt getest door dronemaker Precisionhawk, onder het toezicht van de Federal Aviation Administration (FAA) in de Verenigde Staten.

Bij de tests gaan drones samen met menselijke paragliders de lucht in. Het systeem zorgt ervoor dat deze niet op elkaar botsen. Het is voor het eerst dat commerciële drones in Amerika samen met menselijke piloten in de lucht zijn.

Latas

Het systeem functioneert anders dan een traditionele luchtverkeersleider. Precisionhawk maakt niet gebruik van een enkele verkeerstoren, maar rust alle drones uit met een apparaat genaamd de Latas.

Alle Latas-apparaten die in hetzelfde luchtruim vliegen, leggen contact met elkaar. Op deze manier geven vliegtuigen en drones hun locatie, hoogte, snelheid en vliegrichting aan elkaar door. 

De bijbehorende software waarschuwt piloten als er een drone in de buurt is, zodat deze kan worden vermeden. Een drone houdt omringende Latas-systemen ondertussen op de hoogte door tot 40 sms-berichten per seconde te verzenden.