Pc-gebruikers stappen sneller dan ooit tevoren over op Windows 10. De uitrol van het nieuwe besturingssysteem gaat sneller dan die van Windows XP en Windows 7.

Dat stelt onderzoeksbureau Gartner maandagnacht. In januari 2017 zal de helft van alle bedrijven al zijn begonnen met het inzetten van Windows 10-pc's, denken de onderzoekers.

Normaal gesproken verloopt de overstap van zakelijke gebruikers naar een nieuw Windows-systeem erg traag, omdat bedrijven zeker willen zijn dat al hun software vlekkeloos werkt op het nieuwe systeem. Veel bedrijven zijn helemaal nooit overgestapt van Windows 7 naar Windows 8.

Volgens Gartner zijn bedrijven zich er echter bewust van dat de ondersteuning van Windows 7 in januari 2020 afloopt, en dat er daarom enige haast is bij een overstap. Bovendien biedt Windows 10 goede ondersteuning voor oude software, en is er volgens de onderzoekers veel vraag naar hybride laptops, die ook als tablet kunnen worden gebruikt. Windows 7 ondersteunt zulke apparaten niet.

Consumenten kunnen gratis overstappen van Windows 7 of 8 naar Windows 10. Dat heeft ervoor gezorgd dat 8 procent van alle pc-gebruikers begin deze maand al was overgestapt naar de nieuwe versie. Voor zakelijke klanten is de upgrade niet gratis.