Amerikaanse wetenschappers hebben een chip ontwikkeld waarmee nanodeeltjes uit bloedplasma kunnen worden gefilterd. 

De chip maakt gebruik van een elektrisch veld en trekt onnatuurlijke deeltjes uit bloedplasma aan die tot duizend keer kleiner zijn dan een menselijke haar.

Nanorobots die in de toekomst mogelijk medicijnen zullen afleveren in de menselijk bloedbaan kunnen met behulp van de techniek weer uit menselijk bloed worden verwijderd.

Dat meldt de Britse nieuwssite The Engineer

Stuiver

De nieuwe chip is ongeveer even groot als een stuiver. Als er een druppel bloed op wordt gelegd, worden eventuele nanodeeltjes uit het bloed gefilterd door het elektrische veld. Nanodeeltjes reageren namelijk anders op de elektrische golven dan deeltjes in bloedmoleculen.  

Aangezien wetenschappers volop bezig zijn met de ontwikkeling van nanorobots die door de bloedbaan van mensen kunnen reizen, komt de techniek als geroepen. 

Met behulp van het speciale elektrische veld kunnen nanorobots in het lichaam van mensen in de toekomst mogelijk worden gevolgd en weer uit de bloedbaan worden verwijderd. Voordat het zover is, moet de techniek echter nog worden verfijnd.

Eenvoudig

De nieuwe chip maakt het volgens hoofdonderzoeker Michael Heller op korte termijn vooral mogelijk om te testen of een bepaalde nanorobot geschikt is voor het bloedtype van een patiënt. Het gevaar bestaat namelijk dat nanodeeltjes zich binden aan bepaalde eiwitten en daardoor minder efficiënt hun werk kunnen doen in specifieke bloedtypes.

"We wilden een snelle en eenvoudige manier ontwikkelen om nanodeeltjes uit bloedplasma te halen, zodat kan worden getest hoe het oppervlak van een deeltje reageert met bloed", verklaart Heller op nieuwssite EurekAlert. "Vervolgens kan het deeltje dan worden herontworpen."