De Coolest Cooler, een koelbox die uitgroeide tot een van de populairste Kickstarter-projecten ooit, wordt met ernstige vertraging geleverd aan sommige kopers.

Via Kickstarter werd vorig jaar ruim 13 miljoen dollar ingezameld voor de koelbox, die ook een bluetooth-speaker, led-lamp, blender, flesopener en usb-lader bevat.

In een Youtube-video, die inmiddels weer offline is gehaald, legde directeur Ryan Grepper uit dat er stakingen zijn in de fabriek waar de blendermotor wordt gemaakt. Daardoor zijn de leveringen aan kopers vertraagd, meldt The Verge

Het bedrijf zoekt een alternatieve producent voor de motor, maar vooralsnog zonder succes. Daarom krijgen sommige mensen het apparaat pas in april 2016.

Amazon

In eerste instantie zou de Coolest Cooler al in februari 2015 worden verstuurd, maar die leverdatum werd verschoven naar juli. Sindsdien zijn al tienduizenden koelboxen verscheept, maar een deel van de 60.000 kopers heeft het product nog niet ontvangen.

Ondertussen wordt de Coolest Cooler voor 499 dollar (466 euro) verkocht op Amazon, volgens Grepper om "de lichten aan te houden" bij zijn bedrijf. Mensen die de Kickstarter-campagne steunden laten op de site van de webwinkel weten dat zij zich gepasseerd voelen.

Het is niet voor het eerst dat een populair Kickstarter-project ernstig wordt vertraagd. Op de site geven mensen geld uit aan producten die nog moeten worden geproduceerd, en dat gaat soms mis. 

De Coolest Cooler is het op een na succesvolste Kickstarter-project ooit, achter de Pebble Time-smartwatch. Dat apparaat haalde ruim 20 miljoen dollar op.