Ruimtevaartorganisatie NASA heeft twee Amerikaanse universiteiten een robot gegeven, om die geschikt te maken voor toekomstige ruimtemissies naar bijvoorbeeld Mars.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Northeastern University van Boston krijgen beiden een R5 'Valkyrie'-robot, meldt NASA.

Die menselijke robot is ontwikkeld door DARPA, de technische tak van het Amerikaanse ministerie van defensie. Het is de bedoeling dat de universiteiten de breed inzetbare robots geschikt gaan maken voor toekomstige ruimtemissies.

Space Robotics Challenge

Zo gaat het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van MIT onder meer de bewegingen van de robot geschikt maken voor de extreme condities in de ruimte. Northeastern University gaat zich toeleggen op het testen en evalueren van de robot in de Space Robotics Challenge.

Bij die aanstaande wedstrijd van NASA wordt de kwaliteit van software voor ruimterobots getest. Uiteindelijk zouden dergelijke menselijke robots vooruitreizen naar manen en planeten om de omgeving daar geschikt te maken voor de komst van mensen.

Naast de robot krijgen beide universiteiten de komende twee jaar 250.000 dollar per jaar om het onderzoek te financieren. De Valkyrie-robots wegen zo'n 130 kilo, zijn ruim 1,80 lang en kunnen onder meer rechtop lopen en ingewikkelde acties met hun handen uitvoeren.