Nest brengt de derde versie van zijn slimme thermostaat dinsdag in Nederland uit. Het apparaat heeft onder meer een groter, scherper scherm.

Ondanks het 40 procent grotere scherm is de thermostaat net zo groot als zijn voorganger, en iets dunner.

De nieuwe thermostaat van Nest regelt net als zijn voorgangers de temperatuur in huis door van het gedrag van bewoners te leren. De nieuwste versie doet dit volgens Nest onder meer aan de hand van verbeterde bewegingssensoren, die nauwkeuriger in de gaten kunnen houden of bewoners thuis zijn.

Temperatuur

Ook ondersteunt het nieuwe model in Europa Opentherm, een communicatieprotocol voor cv's. Daarmee kan de thermostaat de cv-ketel nauwkeuriger aansturen om die op een bepaalde temperatuur te houden, in plaats van de ketel steeds in en dan weer uit te schakelen. Dat zou zuiniger en daardoor milieuvriendelijker zijn.

Daarnaast biedt de thermostaat ondersteuning voor boilers. De verwarming daarvan wordt bij langere afwezigheid van bewoners automatisch uitgeschakeld. Beide functies zijn door Nest in Europa toegevoegd na vragen van gebruikers.

Door de nieuwe bewegingssensoren kan de nieuwe thermostaat ook functioneren als klok. Wanneer een gebruiker van een afstand naar de thermostaat kijkt toont die groot de tijd. Komt de gebruiker dichterbij, dan krimpt de klok om plaats te maken voor meer informatie. Standaard geeft de thermostaat de doeltemperatuur weer, en gaat het scherm op een grotere afstand aan dan bij voorgaande modellen.

Besparing

Nest verkoopt zijn thermostaat sinds september 2014 in Nederland. In dat eerste jaar hebben Nederlandse gebruikers van het apparaat volgens het bedrijf gemiddeld tussen de 17,5 en 34 procent bespaard op hun energierekening.

De nieuwe Nest-thermostaat is vanaf 17 november verkrijgbaar voor 249 euro. Dat is duurder dan de vorige versie. De prijsverhoging is volgens Nest het gevolg van de momenteel zwakke euro.