De Nederlandse verkopen van smartwatches en fitnesstrackers zijn in het derde kwartaal ruim verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

Dat heeft marktonderzoeker GfK vrijdag bekendgemaakt. Er gingen 117 procent meer fitnesstrackers over de toonbank, terwijl de verkopen van smartwatches met 115 procent stegen.

In absolute aantallen zijn met name de verkopen van smartwatches nog laag. Er werden in het derde kwartaal zo'n 12.500 stuks verkocht. Fitnesstrackers, die meestal goedkoper zijn, doen het iets beter met rond de 32.000 verkochte exemplaren in het derde kwartaal.

Op de smartwatchmarkt maakte onder meer de Apple Watch in het afgelopen jaar zijn entrée. Ook verschenen er verschillende Android-smartwatches van bedrijven als LG, Motorola en Asus, en zette Samsung de ontwikkeling van zijn Tizen-horloges door.

De smartphonemarkt is in Nederland redelijk stabiel. De verkopen stegen met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ruim negen op de tien verkochte smartphones kan inmiddels gebruikmaken van 4G-netwerken. De verkoop van telefoonaccessoires groeit een stuk sneller, met 20 procent in een jaar.

Televisies

Op de tv-markt worden ultra hd-modellen snel populairder. De toestellen met zeer hoge resolutie waren in september goed voor 20 procent van de verkochte apparaten en 41 procent van de totale omzet. 

GfK merkt verder op dat muziekstreamingdiensten hebben gezorgd voor een stijging van de omzet in de Nederlandse muziekmarkt. Consumenten gaven 29 procent meer uit aan streamingdiensten, waardoor in totaal 5 procent meer aan muziek werd gespendeerd. Het kopen van muziek op cd, lp of als losse downloads wordt echter minder populair en leverde in het derde kwartaal 18 procent minder op dan een jaar eerder.

Op film- en tv-gebied zorgen streamingdiensten als Netflix eveneens voor groei. On-demand-diensten zagen de omzet met 38 procent stijgen en leveren al twee keer zo veel op als de fysieke verkopen van films.