De pc-verkopen van Lenovo dalen, maar de groei van de mobiele tak maakt dat gedeeltelijk goed.

Lenovo verkocht in het derde kwartaal van het jaar 15 miljoen pc's, zon' 4,5 procent minder dan een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

In totaal draaide Lenovo een omzet van 8,1 miljard dollar (7,5 miljard euro) op de pc-verkopen. Vergeleken met de rest van de pc-industrie doet Lenovo het goed en groeide het marktaandeel naar een recordhoogte van 21,2 procent.

De mobiele tak van Lenovo zag de smartphoneverkopen met 11 procent stijgen, met name door goede prestaties in opkomende landen. De mobiele tak draaide een omzet van 2,7 miljard dollar (2,5 miljard euro), waarvan iets meer dan de helft werd bijgedragen door dochterbedrijf Motorola.

De totaalomzet van Lenovo steeg met 16 procent naar 12,2 miljard dollar (11,4 miljard euro). Een deel van die stijging is te wijten aan de overname van verschillende bedrijven, waaronder Motorola. 

Het bedrijf draaide door de eenmalige kosten van een reorganisatie een brutoverlies van 842 miljoen dollar (784 miljoen euro). De operationele winst steeg volgens Lenovo echter met 16 procent naar 166 miljoen dollar (155 miljoen euro).