De volgende versie van de Bluetooth-standaard wordt twee keer zo snel en krijgt een groter bereik dan de huidige versie.

Dat meldt de Bluetooth Special Interest Group (SIG), de organisatie die de ontwikkeling van de draadloze standaard regelt.

Het bereik van bluetooth wordt in de nieuwste versie van Bluetooth verviervoudigd. Nu is honderd meter theoretisch de grootste afstand waarop twee apparaten via het huidige Bluetooth 4.0 kunnen communiceren. In de praktijk komt het bereik vaak echter neer op zo'n tien meter.

De snelheid van Bluetooth verdubbelt volgens SIG. De huidige topsnelheid ligt op zo'n 25 MB per seconde. De toename in snelheid zou niet ten koste van het energieverbruik gaan.

Internet of things

Daarnaast gaat SIG Bluetooth beter geschikt maken voor het zogenoemde internet of things. Dat is de verzamelnaam voor alle elektronica met beperkte internettoegang, zoals slimme thermostaten, wasmachines en meer.

Door apparaten onderling met elkaar te laten communiceren, kunnen die apparaten samen een netwerk vormen. Op die manier kunnen apparaten die slecht bereik hebben bijvoorbeeld verbinding maken met een apparaat dat wel goed bereik heeft, en daarvan profiteren.