Disney heeft samen met de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh een smartwatch ontwikkeld die realtime kan detecteren wanneer de drager iets aanraakt.

Dat schrijven de twee instituten in een document (PDF).

Het apparaatje wordt door de onderzoekers 'EM-sense' genoemd. EM staat voor elektromagnetische signalen. Het menselijk lijf geleidt die signalen elke keer als het iets aanraakt. De 'EM-sense' kan die signalen detecteren en met een redelijke mate van betrouwbaarheid koppelen aan een bepaald object.

Bekijk hier een demonstratie van de EM-sense:
Bekijk hier een demonstratie van de EM-sense:

Het apparaat kan op die manier dingen als laptops en andere elektronische apparatuur herkennen, maar ook grote metalen objecten en onderdelen van gebouwen als deuren, kozijnen en meubels. Volgens de onderzoekers is de EM-sense in meer dan 95 procent van de gevallen accuraat.

Het apparaat heeft volgens Disney een aantal handige toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een notificatie als de drager de deur van zijn kantoor aanraakt op de tijd dat hij of zij naar huis gaat dat er nog melk gekocht moet worden, of als de drager een laptop aanraakt dat de laptop weet dat de juiste gebruiker 'm aanraakt en ontgrendelt.

Het is nog niet duidelijk of Disney en de Carnegie Mellon University een consumentenversie van het apparaat gaan ontwikkelen.