In Rotterdam loopt momenteel een proef waarbij vijftig medewerkers van openbaarvervoerbedrijf RET in de metro betalen met hun bankpas in plaats van hun ov-chipkaart.

Dat meldt de NOS dinsdag. De medewerkers doen dat al een paar maanden in het geheim. Ze checken niet met hun ov-chipkaart in en uit, maar met hun bankpas. Op een centrale computer wordt vervolgens achteraf uitgerekend hoeveel hun ritje kostte, waarna dat bedrag van hun rekening afgeschreven wordt.

Opwaarderen is met dat systeem niet meer nodig en ook zorgen over of er wel genoeg saldo op de ov-chipkaart staat, zijn dan verleden tijd. Oud-NS-topman Timo Huges noemde dat eind vorig jaar nog 'een ouderwets systeem'

Testen

Gewone reizigers moeten nog wel even wachten voordat zij met hun bankpas in kunnen checken. De banken moeten nog meedoen en ook moet er nog veel meer getest worden. Pedro Peters, directeur van de RET, verwacht dat het nog wel een paar jaar duurt voordat het grote publiek gebruik kan maken van het inchecken met de bankpas.

De bedoeling is dat de versimpeling van het systeem meer reizigers naar het openbaar vervoer lokt. Peters: "Het reizen wordt laagdrempeliger, dus ik verwacht meer klanten. En ik verwacht meer tevreden klanten."

Peters noemt Londen als voorbeeld. "Als je kijkt naar Londen, waar ze een paar jaar op ons voor lopen, dan zie je dat het betalen met de bankpas een enorme vlucht heeft genomen. Tachtig procent van de busreizigers betaalt daar al met de bankpas."

Smartphone

Overigens verwacht Peters dat betalen met de bankpas – dat wil zeggen, met de NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt – op termijn transformeert in betalen met de smartphone. Veel moderne smartphones zijn al voorzien van zo'n chip.

Daarmee wordt bijvoorbeeld in Amsterdam al een proef gedaan. De vervoerders van Nederland lieten afgelopen september in een toekomstvisie weten nog meer proeven met nieuwe betaalmethoden in het openbaar vervoer te willen doen.