Apple-directeur Tim Cook kan zich voorstellen dat het bedrijf in de komende jaren een medisch apparaat gaat ontwikkelen. De Apple Watch krijgt echter niet een medische focus.

Dat zegt hij in een interview met The Telegraph.

Volgens Cook zijn de regels van de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA zo streng dat het onlogisch zou zijn om de Watch officieel te laten goedkeuren als medisch apparaat.

Testproces

"Ik zou het niet erg vinden om iets anders dan het horloge door [het testproces] te loodsen, maar niet de Watch zelf. Dat zou voorkomen dat we kunnen innoveren, want het duurt te lang."

"Maar je kunt je voorstellen welke andere dingen ernaast zouden kunnen bestaan - misschien een app, misschien iets anders", zegt de topman.

Voor de verschijning van de Apple Watch gingen er geruchten dat het apparaat vergaande medische mogelijkheden zou hebben. Uiteindelijk bleek dat de smartwatch net als zijn concurrenten beperkt tot het bijhouden van bewegingen en het meten van de hartslag. Het is onduidelijk of Apple concrete plannen heeft om zich in de medische sector te storten.

Versleuteling

In het interview met The Telegraph laat Cook zich ook kritisch uit over een nieuw Brits wetsvoorstel, dat internetbedrijven zou verplichten om uitgebreid de activiteit van gebruikers bij te houden. De overheid zou deze gegevens bij onder meer providers kunnen opvragen.

Volgens critici opent de Britse regering met het voorstel ook de strijd tegen versleuteling van data. Dat is een slecht plan, vindt Cook. "We geloven sterk in volledige encryptie zonder achterdeurtjes. Wij denken niet dat mensen willen dat wij hun e-mail lezen. Wij vinden niet dat we het recht hebben om hun e-mails te lezen."

Een verbod op sterke versleuteling is bovendien zinloos, omdat criminelen toch wel versleutelsoftware weten te vinden, zegt Cook. "Als je encryptie stopt of verzwakt, raak je daarmee enkel de mensen die niets slechts willen doen. Het zijn juist de goede mensen. De andere mensen weten wel waar ze naartoe moeten."

Cook zegt optimistisch te zijn dat het wetsvoorstel niet daadwerkelijk zal worden ingevoerd. "Als het volk en de media zich ermee gaan bemoeien, zal duidelijk worden wat er moet gebeuren."