Bij laptops is het steeds lastiger om de accu zelf te vervangen. Van meer dan de helft van de laptops die nu verkocht worden, kunnen gebruikers de accu niet zelf vervangen.

Dat meldt de Consumentenbond vrijdag. Vijf jaar geleden kon dat nog bij 77 procent van de laptops. Dit jaar is dat gedaald naar 42 procent.

De bond onderzocht hoe eenvoudig het was de accu te vervangen bij ruim zeshonderd laptops. Tussen de merken zijn er grote verschillen. Onderaan de lijst staat Apple. De Consumentenbond geeft Apple een 3. Acer (5,5) en Asus (6) scoren beter, daarna komen onder meer HP (7,1) en Peaq (7,6).

Lenovo

Lenovo is wat betreft accuvervanging de beste fabrikant met een 9,6. Op de tweede plaats staat Toshiba met een 8,6. De meeste laptops van deze twee merken hebben een accu die los in de behuizing zit en makkelijk los te klikken is, aldus de Consumentenbond.

Volgens de bond ligt de prijs van een losse accu tussen de 40 en 80 euro terwijl een accu laten vervangen door de fabrikant of een reparateur tussen de 150 en 200 euro zou kosten.