De Nederlandse startup Connecterra, maker van een 'Fitbit voor koeien', heeft op de Web Summit in Dublin een belangrijke prijs voor startups gewonnen.

Het bedrijf won de pitchcompetitie voor startups in de beginfase, die minder dan 500.000 dollar aan investeringsgeld hebben opgehaald. 

Connecterra maakt een sensor die koeien om hun nek kunnen dragen. Vervolgens wordt de activiteit van de koe gemeten en krijgen boeren te zien hoe het met hun dieren gaat.

De sensor van Connecterra wordt momenteel getest op een boerderij in Leeuwarden, vertelt productontwerper Timo de Winter aan NU.nl. Uiteindelijk moet het voor boeren mogelijk worden om per koe een maandelijks bedrag te betalen voor de sensor en de software van Connecterra. 

Dat moet voor hen voordelig zijn, onder meer omdat gezondheidsproblemen eerder worden opgemerkt en omdat de sensor van Connecterra merkt wanneer een koe op het meest vruchtbare punt is. Die "tochtdetectie" levert al 250 dollar per koe per jaar op, zegt De Winter.

De Winter reageerde enthousiast op de winst: "Het is superleuk om bevestiging te krijgen van zo'n hoog niveau dat we iets cools doen".

Op de Web Summit toonde het Amsterdamse Connectrera voor het eerst zijn systeem, en hoopt het bedrijf investeerders te vinden. "We zoeken nu 2,1 miljoen", zegt De Winter. Volgens hem heeft het bedrijf al met meerdere investeerders aan tafel gezeten.

In 2012 wont Smart Things dezelfde prijs. Dit bedrijf maakte een platform voor slimme airconditioners, lampen en andere apparatuur. Later werd Smart Things voor 200 miljoen dollar gekocht door Samsung.