Tot nu toe zou er dit jaar vijf keer meer malware voor Apple's OS X zijn verschenen dan in de vijf voorgaande jaren bij elkaar.

Dat meldt beveiligingsbedrijf Bit9 + Carbon Black in een onderzoeksrapport naar de veiligheid van het besturingssysteem van Macbooks en iMacs.

Tijdens zijn tien weken durend onderzoek vond het beveiligingsbedrijf 948 gevallen van malware voor OS X. In de jaren 2011 tot en met 2014 was het aantal gevallen met dezelfde methode 180 keer.

In totaal kwamen de onderzoekers ruim 1400 stukken malware tegen. "Gebaseerd op die observaties durven we met vertrouwen te zeggen dat het aantal malware-aanvallen de komende maanden zal toenemen", aldus Bit9 + Carbon Black.

Het bedrijf wijst op de groeiende populariteit van Mac-computers. Apple verkocht het afgelopen kwartaal een recordaantal Macs, terwijl pc-verkopen over het algemeen krimpen.

Tot nu toe had OS X weinig last van malware, maar het toenemende aantal gebruikers op zowel privé als zakelijk gebied maakt het platform volgens de onderzoekers aantrekkelijker.