Apple en de failliete safierleverancier GT Advanced Technologies (GTAT) hebben een akkoord gesloten over de schuld van 439 miljoen dollar (ruim 400 miljoen euro) die het bedrijf nog had bij Apple. 

De twee bedrijven hebben afgesproken dat het materiaal van GTAT later deze maand zal worden geveild. De opbrengsten worden gedeeld en de schuld die GTAT nog heeft bij Apple wordt kwijtgescholden, meldt de Wall Street Journal.

Zo'n zeshonderd ovens die worden gebruikt om saffierglas te produceren worden niet geveild en zullen in handen blijven van GTAT.

GTAT was voorheen een producent van optische en laser-apparatuur, maar had met Apple een overeenkomst waarbij meer dan 500 miljoen dollar aan leningen werden verstrekt voor het starten van grootschalige saffierglasproductie. 

Lang werd aangenomen dat Apple zijn smartphones zou willen uitrusten met schermen van saffierglas. Het materiaal zou steviger zijn dan het materiaal dat nu wordt gebruikt, Gorilla Glass. Vooralsnog beschikt echter alleen de Apple Watch over een saffieren scherm. 

De samenwerking verliep echter moeizaam, waardoor GTAT met een grote lening zat maar geen klant. GTAT wijt het stuklopen van de samenwerking aan de continu veranderende eisen van Apple. Volgens Apple was de fabrikant niet in staat om zijn afspraken na te komen. Eind 2014 vroeg GTAT faillissement aan.